neo 2019

NEOTERM


fietsnietje

Citaat:

Het Brusselse stadsbestuur plaatst de volgende jaren een duizendtal fietsnietjes naast zebrapaden. Een fietsnietje is een hek in de vorm van een nietje waartegen een fiets geparkeerd kan worden. Oversteken wordt een stuk veiliger als er nietjes naast een zebrapad staan, omdat fietsen het zicht minder belemmeren dan een geparkeerde auto.

Bron: Taallink 713 van de Taaltelefoon van de Vlaamse overheid,23 december 2019


kerstberk

Citaat:

Dit najaar heeft Inverde, het opleidingscentrum van het Agentschap voor Natuur en Bos, de kerstberk gelanceerd. Dat is een duurzaam alternatief voor de klassieke kerstboom. Bosbeheerders kappen snelgroeiende bomen zoals de berk om andere bomen voldoende licht en ruimte te geven. De gekapte berkjes worden verkocht als kerstberken. Ze hebben een mooie vorm en je kunt er kerstversiering in hangen.

Bron: Taallink 712 van de Taaltelefoon van de Vlaamse overheid,16 december 2019


tatoegetakeld

Citaat:

(ongunstig, van personen) met zichtbare (lelijke) tatoeages en daardoor als afstotelijk beoordeeld

Bron: Taalbank, Woord van de dag, 9 december 2019


digitaal condoom 

Citaat:

app om bij sexting het gezicht op een digitale naaktfoto onherkenbaar te maken en/of om er een watermerk aan te hechten, waardoor anoniem doorsturen onmogelijk wordt

Bron: Taalbank, Woord van de dag, 25 november 2019


ingroenen

Citaat:

Verschillende Vlaamse gemeenten kiezen ervoor om hun begraafplaatsen te laten ingroenen. Het grind van de paden en tussen de graven verdwijnt er en wordt vervangen door gras en bloemenweides. Er worden inheemse struiken en bomen, bloeiende vaste planten en bodembedekkers aangeplant. De bedoeling is om zo veel mogelijk groen te creƫren zodat bezoekers van een begraafplaats tot rust kunnen komen. Het vele groen wordt als positief en troostend ervaren. Door de begraafplaatsen in te groenen, zijn ze bovendien gemakkelijker te onderhouden.

Bron: Taallink 706 van de Taaltelefoon van de Vlaamse overheid, 4 november 2019


babytheek

Citaat:

Een babytheek is een uitleendienst voor babymateriaal. Ouders of grootouders kunnen er babyspullen lenen tegen een kleine jaarlijkse bijdrage. De eerste babytheek werd in 2018 geopend in Brussel. Ondertussen hebben ook Oostende, Geel en Aartselaar een babytheek. Verschillende andere Vlaamse steden en gemeenten hebben plannen om er een op te richten.

Bron: Taallink 705 van de Taaltelefoon van de Vlaamse overheid, 28 oktober 2019


LEZ, lage-emissiezone

Citaat:

Een lage-emissiezone (LEZ) is een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen niet binnen mogen, of slechts onder bepaalde voorwaarden, omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten.

Bronhttps://www.vlaanderen.be/lage-emissiezones-lez