TiNT 2024 was een tweedaagse editie met als thema “Taalbeleid in het hoger onderwijs en de impact op professioneel taalgebruik en Nederlandstalige terminologie”.
Met het aantreden van nieuwe regeringen in Nederland en Vlaanderen is een oude vraag weer erg actueel geworden: hoe gaan de politieke standpunten rond verengelsing in het hoger onderwijs verder evolueren? Wat kan de impact zijn van de gemaakte keuzes?
Op 7 november kwamen beleidsmensen uit politiek en hoger onderwijs aan het woord; zij deelden inzichten over taalbeleid in het onderwijs en over zin en onzin van opleidingen in het Engels. Vooral de vergelijking tussen Nederland en Vlaanderen kwam daarbij geregeld ter sprake. Vanuit de politiek, bij monde van Eerste Kamerlid Paul van Meenen (D66), kwam een oproep aan de belangengroepen om actief met hun standpunten naar voren te treden. De professoren K. Versluys en G. Laureys verwezen daarbij nadrukkelijk naar het standpunt van de Koninklijke Vlaamse Academie.
Op 8 november gaven professionele taalgebruikers inkijk in hoe ze met de verengelsing (als die in hun sector bestaat) omgaan en welke andere terminologische uitdagingen zij ondervinden. De sectoren die aan bod kwamen, waren die van EU-terminologie, onderwijsterminologie, medische terminologie en juridische terminologie.
Een terugkerende vraag op beide dagen, was of het nut kon hebben om tweetalige termenlijsten per sector op een centrale plaats beschikbaar te houden. Wie in het Engels is opgeleid, maar in Nederland of Vlaanderen wordt tewerkgesteld, heeft Nederlandse terminologie nodig. Wie in het Nederlands is opgeleid, maar internationale contacten heeft of aan onderzoek doet, heeft de Engelse terminologie nodig. Tijdens Dag 1 van het evenement werd geïllustreerd hoe in Noorwegen Termportalen dergelijke termenlijsten beschikbaar maakt met de hulp van de universitaire en hogeschoolopleidingen.
Tijdens TiNT 2024 werden twee Simon Stevinpenningen uitgereikt. De eerste ging naar ir. Jan Convents voor zijn jarenlange inzet (1979 tot 2023) als bestuurslid, penningmeester en secretaris van NL-Term. Met de tweede penning kreeg em. Prof. Rita Temmerman erkenning voor haar grote verdiensten op het vlak van onderzoek en theorievorming over terminologie.
Het evenement vond plaats in Breda en kon ook online worden bijgewoond.